Ako vybrať vianočné osvetlenie do záhrady alebo na terasu?

Okrem interiérových dekorácií je veľmi žiadaná aj vonkajšia svetelná výzdoba. V období adventu a Vianoc sa bez nej nezaobídete a využijete ju aj počas roka, napríklad na svadby, záhradné párty alebo oslavy narodenín. Aké sú jej špecifiká? A na čo sa pri výbere v našom internetovom obchode alebo v požičovni zamerať?

Odolnosť proti vode
V prvom rade by všetky typy vonkajšieho osvetlenia mali mať vysoké IP krytie. Vďaka tomu odolajú vode a sú vhodné na vonkajšie použitie. Pri produktoch teda hľadajte informáciu o exteriérovom použití s krytím IP44, ktoré zaručuje vodeodolnosť. A pozor, ide ako o samotné svetelné reťaze, tak o ďalšie dekorácie a príslušenstvo.
Určite sa budú hodiť aj predlžovacie káble, spínače alebo ovládače. To všetko zakúpite priamo v našom internetovom obchode.

Farebný tón
Zásadný je aj odtieň vianočného osvetlenia. Na výber máte z teplej a studenej bielej aj z variantov, ktoré hrajú všetkými farbami. Je pravda, že farebné svetielka sa pomaly vracajú na scénu, ale v exteriéri stále vedú odtiene bielej. Akonáhle majú studený podtón, vytvárajú mrazivú atmosféru a evokujú kúzelné biele Vianoce. Najväčšej obľube sa ale teší teplá biela, ktorá pôsobí hrejivo, príjemne a útulne.

Dĺžka svetelných reťazí a ich prepájanie
Na osvetľovanie domov a záhrad sa hodia spojovacie reťaze s IP krytím 44 a viac. Ich najväčšou výhodou je, že si môžete celkovú dĺžku navoliť presne podľa seba. Vždy totiž kombinujete reťaze s dĺžkou 3,5 alebo 10 m (podľa toho, aký druh vyberiete). Sú teda veľmi variabilné a pracuje sa s nimi skutočne jednoducho. Medzi sebou sa môžu prepájať rôzne varianty, napr. klasická spojovacia reťaz a k tomu spojovacia reťaz s prevismi, ktorá vytvára na dome ešte zaujímavejšie efekty.

Len pozor na to, že bežné reťaze sa predávajú priamo s adaptérmi a nie je možné ich spájať dohromady. Oveľa väčšiu variabilitu ponúkajú prepojovacie reťaze, ktoré by v vždy mali byť od jedného dodávateľa. Iba ten Vám totiž garantuje bezproblémové zapojenie viacerých reťazí na jeden adaptér. Jediné obmedzenie, ktoré toto riešenie prináša, je spojené s tým, že sa na jeden adaptér dá napojiť maximálne 800 LED svetielok.

ŠTANDARD alebo PROFI?
V našej ponuke nájdete dve kategórie svietidiel - STANDARD a PROFI. Najpredávanejšími sú spojovacie reťaze rady STANDARD s klasickou veľkosťou LED žiariviek.
Pokiaľ ale chcete nechať osvetlenie na záhrade aj cez rok, odporúčame použiť spojovacie reťaze z radu PROFI, ktoré sú odolnejšie. A rovnaké pravidlo platí aj pre ťažko dostupné miesta, ako sú napríklad strechy domov alebo koruny stromov.

PROFI reťaze majú silnejší kábel, ale aj väčšie LED svetlo, a teda oveľa vyššiu svietivosť. V ponuke sú v bielej alebo čiernej farbe.

Inteligentné osvetlenie
Ak chcete mať všetko úplne pod kontrolou, stačí si zaobstarať zásuvku na diaľkové ovládanie. Všetky vonkajšie osvetlenie potom môžete jednoducho zapínať a vypínať z pohodlia domova.

Ponúkame ale aj ďalšie vychytávky, ako sú predlžovacie káble alebo LED žiarovky do svetelných reťazí. Ich kompletnú ponuku nájdete tu.

Ponúkame kompletnú realizáciu aj zapožičanie svetielok
Pokiaľ stále neviete, ako Váš dom alebo záhradu najlepšie osvetliť, radi Vám poradíme. Objednať si u nás môžete aj kompletnú inštaláciu svetielok. V takom prípade všetko spoločne naplánujeme. Zároveň pripomíname, že Vám je k dispozícii aj požičovňa, v ktorej nájdete veľkú časť nášho sortimentu.

Moderné LED projektory
Popri svetelných reťaziach ideálnych na dom, terasu, stromy a kríky v záhrade, sa stali trendom aj ďalšie vianočné dekorácie. Ide hlavne o voľne stojace dekorácie, ornamenty a LED svetelné projektory, s ktorými krásne nasvietite fasádu Vášho domu. LED projektory premietajú obrázky snehových vločiek alebo hviezd v rôznych farbách. Nové modely pribúdajú každý rok.
Na terasu, balkón alebo do záhrady je zase možné umiestniť LED svetelný strom. Predáva sa v rôznych dizajnoch aj veľkostiach, od 120 cm vysoké vŕby až po klasické vianočné stromčeky s výškou až 180 cm.

Veľmi populárne sú aj dekoratívne zvieratká, najmä svietiace vianočné sob, mýval alebo tučniak. Rovnako tak nesmie chýbať svetelný LED snehuliak alebo vonkajšie LED lucerny.

V každom prípade vyzerá tento štýl skvele samostatne aj v kombinácii s tradičnými svetielkami. Či už sa rozhodnete akokoľvek, vždy máte istotu, že Vašej záhrade alebo terase dodáte tú pravú vianočnú atmosféru.