Vyberáme osvetlenie na vianočný stromček

Osvetlenie vianočného stromčeka dotvára kúzelnú atmosféru Vianoc už celé desaťročia. Tradičné sviečky nahradili moderné svetelné reťaze, ktoré sú oveľa bezpečnejšie, dlhšie vydržia a ponúkajú oveľa viac možností. Či už ide o farebné prevedenie, veľkosť alebo úsporu energie. Napriek tomu ich zaobstaráte za veľmi priaznivé ceny. V našom sortimente nájdete naozaj množstvo vianočného osvetlenia. Všetko je prehľadne popísané, aby sme Vám nákup maximálne uľahčili. Na čo sa pri výbere zamerať?

Štandardné alebo LED žiarovky?
Klasické svetielka zoženiete lacnejšie, ale LEDky majú veľa iných výhod, predovšetkým dlhšie vydržia a sú úspornejšie. Ďalej zaistí vyššiu intenzitu osvetlenia, pretože ich diódy môžu byť umiestnené po celej dĺžke reťaze. Všimnúť si to môžete napríklad pri moderných svetelných sieťach, ktorými sa v posledných rokoch zdobia hlavne vonkajšie stromčeky. Prevažná väčšina z nich potom odolá vlhkosti, vetru aj slnečnému žiareniu. Môžete s nimi teda ozdobiť aj stromček na záhrade alebo terase.
TIP: Zrejme máte skúsenosť s tým, že sa poškodí jedna žiarovka a potom prestane fungovať celá svetelná reťaz alebo minimálne jej časť. To sa Vám pri LED osvetlení stať nemôže, pretože funguje na inom princípe. Jedna rozbitá dióda okruh nenaruší, pokiaľ ju teda šikovne zamaskujete, reťaz môžete bez problému používať ďalej.

Rozmery
Výrobcovia najčastejšie odporúčajú svetelné reťaze v dĺžke, ktorá zodpovedá výške stromčeka. My sa ale nebojíme ani dlhších variantov a ponúkame reťaze až do 50 metrov. Aspoň ich nikto neprehliadne a vyniknú aj na výrazne ozdobenom stromčeku. Naše odporúčanie teda nájdete priamo pri každom popise. Len pozor na to, že výška stromčeka je uvedená v centimetroch a dĺžka svetielok v metroch. Napríklad stromček s výškou 180 cm by ste mali osvetliť reťazou v dĺžke 18 m apod.
Tu máte pre istotu kompletný prehľad:
Stromček 45 až 60 cm - dĺžka reťaze 0,9-2 cm

Stromček 60 až 75 cm – dĺžka reťaze 3–4 m

Stromček 90 až 120 cm - dĺžka reťaze 12 m

Stromček 120 až 150 cm - dĺžka reťaze 18 m

Stromček 150 až 210 cm - dĺžka reťaze 24 až 30 m

Stromček 210 až 270 cm - dĺžka reťaze 30 až 50 m

Stromček 300 až 360 cm - dĺžka reťaze 70 a 100 m

Stromček 360 až 450 cm: – dĺžka reťaze 110 a 150 m

Výnimkou sú iba extra vysoké vianočné stromčeky (nad 3 m). Pre tie odporúčame spojovacie LED osvetlenie. Od bežných variantov sa líši v tom, že jeden adaptér vystačí až na osem desaťmetrových prepojených reťazí. Predlžovací kábel sa Vám ale určite nestratí. A pokiaľ si neviete rady, vôbec nevadí, radi Vám poradíme a prípadne celú výzdobu zrealizujeme.

Naozaj veľké stromy v nákupných centrách, na námestiach alebo kolonádach sa potom osvetľujú úspornými LED žiarovkami v maxi verzii. Vyzerajú nádherne a všimnete si ich už z diaľky. Navyše šetrí prírodu aj Váš rozpočet a počas roka ich využijete ešte mnohokrát, napríklad na letnú párty, svadby alebo firemné akcie. Aj tu ale ponúkame alternatívu v podobe spojovacej reťaze s prívodným káblom alebo bez neho.

Farba
Na výber máte bielu so studeným alebo teplým podtónom a potom samozrejme aj viacfarebné svetielka. Každé z nich má svoje výhody. Studená biela navodzuje dojem mrazivej zimy, a tak sa s ňou častejšie stretávame v exteriéri. Teplý odtieň naopak lepšie pôsobí v interiéri, najmä v miestnostiach určených na odpočinok, ako je obývacia izba alebo spálňa. Čiastočne sa ale vracia aj popularita výrazných farieb, stromček vďaka nim hneď vyzerá veselšie. Čo ocenia nielen deti, ale aj dospelí. Len nezabudnite zladiť reťaz na stromčeku s ostatnými vianočnými dekoráciami.

Tvar a veľkosť
Tentokrát nemáme na mysli dĺžku, ale tvar a rozmery žiaroviek. Môžu byť klasické, okrúhle aj maxi. Väčšie okrúhle svetielka zaujmú všetkých milovníkov retro štýlu. Klasický tvar je zase natoľko univerzálny, že sa hodí ako do kancelárií, tak do moderných bytov alebo vidieckych domov. Aj tu sa ale zamerajte na to, aby vianočné osvetlenie sedelo k ostatným dekoráciám aj k celému priestoru.

Špeciálne funkcie
Vianočná svetelná reťaz často vie oveľa viac než len svietiť. Napríklad bliká, mení farby alebo sa dá kompletne ovládať z Vášho mobilného telefónu, stačí si nainštalovať príslušnú aplikáciu. Všetky inteligentné osvetlenie nájdete v kategórii SMART.

Svetelné špičky
Chcete mať vianočné dekorácie podľa aktuálnych trendov? Potom Vám nesmie okrem LED reťaze chýbať ani svetelná špička. Spája moderné aj tradičné prvky, a práve preto vynikne v každom interiéri. Niektoré modely si zamilujú minimalisti, iné okúzlia nenapraviteľné maximalisty.

Výhody nášho osvetlenia
Všetky svetelné reťaze, ktoré ponúkame, majú adaptéry s časovačom a sú vhodné aj do exteriéru. A v posledných rokoch rastie aj popularita našej požičovne, v ktorej svetielka na stromček samozrejme nesmú chýbať. Ak teda patríte medzi fanúšikov udržateľnosti alebo chcete tento rok na Vianoce ušetriť, skúste sa pozrieť aj tam.